2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het internationale jaar van de peulvruchten. De Gezondheidsraad roept in haar nieuwe Richtlijnen goede voeding op om meer plantaardig te eten. Is dat de manier om ons voedingspatroon te verduurzamen? Loopt de route via bewustwording van consumenten of moet gewoon de duurzame keuze de lekkerste zijn?

We weten dat de oplossing niet eenvoudig is. Bewustwording is een eerste stap, maar hoe gaan we daadwerkelijk duurzamer en gezonder eten? Zijn bijvoorbeeld de talrijke ‘nieuwe eiwitten’ in onze voeding de toekomst?


Het Nieuwjaarscafé van 11 januari jl. onder leiding van dagvoorzitter Ad Nagelkerke, Managing Partner bij Schuttelaar & Partners, stond in het teken van de implementatie van de transitie: het verduurzamen van ons voedingspatroon.


Rob van Brouwershaven (ministerie van Economische Zaken) gaf een inleiding op het onderwerp.

Verder spraken Heidi de Bruin (Proti-Farm), Jeroen Willemsen (Het Planeet), Stephan Peters (NZO) en Ilonka Audenaerde (Bonduelle) over eiwittransitie, elk vanuit hun eigen expertise en visie.


Elke spreker werd ondervraagd door het panel, bestaande uit Joszi Smeets (Youth Food Movement) en Kees de Gooijer (Topsector Agri & Food).


Tussendoor werden er enkele inspirerende, maar vooral lekkere hapjes geserveerd.