Sprekers

Rob van Brouwershaven

Directeur ‘Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit’, Ministerie van Economische Zaken

Het voedselbeleid wordt door staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken als volgt geduid: eerlijker, natuurlijker en beter eten. Hoe het Rijk dat wil realiseren staat in de voedselbrief van 30 oktober jl. als reactie op WRR rapport ‘Naar een voedselbeleid’.


Van Brouwershaven geeft aan dat van alle vraagstukken het vraagstuk over de ecologische houdbaarheid van ons voedingssysteem de meest wezenlijke is: daar zitten de grootste risico’s. “Hoe robuust is ons systeem nu eigenlijk?”


Van Brouwershaven focust zelf liever op transparantie om verduurzaming en kwaliteits­verbetering van ons voedsel te stimuleren. “Waar wordt ons eten geboren? Aan welke eisen voldoet een keurmerk?”.


Hij zou graag zien dat Van Dam, samen met bedrijven, een eenduidige database ontwikkelt om van daaruit tot consumenten­informatie te komen. Het Rijk alleen kan de doelen uit het WRR rapport niet bereiken.


Van Brouwershaven: “Ik roep eenieder op om samen aan de voedselagenda te bouwen en deze in te vullen.” Concrete agendapunten van het Rijk zijn het ondersteunen van initiatieven rondom nieuwe eiwitten, kijken naar mogelijke vernieuwing van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid, voedselverspilling, de circulaire productie van voedsel en deze thema’s tot economische drijvers maken. “En”, zo besluit Van Brouwershaven, “ik hoop dat wij met het talent en energie zoals in deze zaal een heel eind komen.”