Sprekers

Heidi de Bruin

CEO Proti-Farm

“Wist u dat de kleurstof van roze koeken of rode M&M’s van de bladluis komt? Onbewust heeft u al eens insecten gegeten.”


Proti-Farm is een wereldspeler op het gebied van grootschalige productie en kweek van insecten. Geen spinnen en schorpioenen, maar ongevaarlijke, eetbare soorten.


In maar liefst 80 landen worden insecten al jaren gegeten. In Nederland worden 4 soorten geproduceerd voor  menselijke consumptie. Het aminozuur­patroon (eiwitten) van insecten is vergelijkbaar met dat van een biefstuk.


Daarbij worden insecten in toenemende mate geaccepteerd als eiwitbron door vegetariërs, vanwege het ontbreken van de slacht. Insecten slapen vanzelf in wanneer ze onder een bepaalde temperatuur worden gehouden. Daarnaast schetst de Bruin een scala aan duurzaamheids­voordelen.

Zo kunnen insecten o.a. worden gekweekt op plantaardige reststromen, gebruiken insecten heel weinig water, creëren ze weinig broeikas­gassen, kunnen ze gestapeld worden gekweekt en kun je het gehele insect gebruiken.


Een aantal producten worden al verkocht bij diverse supermarkten. In deze producten zit 13-14% eiwit van de larf van de piepschuim­kever.


De Bruin: “Ik zie insecten niet als vlees­vervanger, maar als aanvulling op andere eiwit­bronnen. Als iedereen één keer in de week vlees wil laten staan en insecten zal eten, heeft dit een grote impact.”


Zo kunnen volgens de Bruin in de huidige Schijf van Vijf heel veel producten worden vervangen door grond­stoffen van insecten. Of zoals Proti-Farm het graag samenvat: Feeding the world without consuming the earth.