Sprekers

Ilonka Audenaerde

Commercieel directeur, Bonduelle Benelux

We hebben 3 aardbollen nodig om de wereld­bevolking in 2050 te voeden. Tenzij we onze vleesconsumptie reduceren.


De meest duurzame variant zijn de peulvruchten. Alweer een aantal jaar gelezen zette Audenaerde peulvruchten internationaal op de agenda bij Bonduelle.


Toendertijd formuleerde ze met elkaar de droom: “To combine the goodness of pulses with the power of Bonduelle as a global food company to create a better world. Because we believe in enjoying what’s good for you, me & the world.


Voor Audenaerde zijn peulvruchten de ‘original superfood’. Bonen zijn voedzaam, veelzijdig, kunnen eiwitbronnen vervangen, voor iedereen toegankelijk en overal verkrijgbaar. Inmiddels heeft Bonduelle 25 varianten.


“Ik zeg altijd: confronteren × verleiden = verkopen.” Ze adverteren volop en gaan met food trucks het land in om mensen kennis te laten maken met peulvruchten.


Wat dit brengt laat ze zien middels een filmpje van Editie NL. De boon is bezig aan een opmars. In de afgelopen 3 jaar zijn mensen 50% meer bonen gaan eten.


De meest verkochte bonen zijn kidneybonen, op de tweede plaats staan de kikkererwten en op 3 de linzen.


Nu het internationale jaar van de peulvruchten is ingegaan — in Nederland ingevuld middels de Blije Boon campagne — biedt dit volop kansen.


Zelf vindt Audenaerde het van wezenlijk belang het restaurantwezen te betrekken en ziet ze ook nog kansen in de catering en supermarkten. Belangrijk daarbij is aan te sluiten bij lekkere recepten of producten als hummus. Haar uitgangspunt is dan ook: Wat eten we vandaag? 


Op de vraag van het panel wat Audenaerde ziet als de grootste uitdagingen antwoordt ze: “Om de perceptie rondom groente en bonen in het algemeen mentaal te veranderen van een must naar een lust. Mensen moeten meer verleid worden.”