Sprekers

Jeroen Willemsen

Oprichter Het Planeet

Het Planeet fungeert als de branche­organisatie van producenten en dienst­verleners van duurzame eiwitten.


In juli 2009 presenteerde toenmalig minister van Landbouw, Natuur en Voedsel­kwaliteit Gerda Verburg de Nota Duurzaam Voedsel. Hierin noemde ze dat eiwitten een cruciale rol spelen en riep ondernemers op het voortouw te nemen en te verleiden tot de consumptie ervan.


Zo benaderde Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager) Willemsen een aantal jaren geleden om hem te helpen bij het ontwikkelen van een product dat smaakt als vlees, maar is gemaakt van andere eiwitten.


Hij wilde daarvoor exclusiviteit, maar daar gelooft Willemsen niet in. “Ik geloof in partijen en niches die samen de markt veranderen.” Dat inspireerde hem om ‘Het Planeet’ op te richten.


Willemsen komt met een aantal voorbeelden, zoals ‘BOON’ van Michael Luesink. Hij kreeg het voor elkaar om zijn concept in groente vers­schap van Albert Heijn te krijgen. “Michael is voor mij mister Bean.” Zo is Amanda Govers, voormalig bewoonster van Utopia, mijn mevrouw Boon. Gedurende haar tijd in het TV programma heeft ze veel duurzame eiwit­producten gepresenteerd.


Een ander voorbeeld is de algenstick van Duplaco; volgens eigenaar Marcel Ogink zijn algen de toekomst. Voor de ontwikkeling van de stick heeft hij samengewerkt met partijen in de keten. Willemsen: “Ik ben groot voorstander van herkenbare producten in het schap.”


Retailers zijn voor Het Planeet het belangrijkst. Deze partijen struikelen nu over elkaar heen, omdat ze goede sier kunnen maken met duurzame eiwit­producten. Deze dynamiek kunnen we niet laten liggen.


Willemsen: “Ik durf te claimen dat Nederland al wereldwijd koploper duurzame eiwit­transitie is, laten we hiervan profiteren en de wereld ermee inspireren.”


Op de vraag van het panel wat zijn grootste wens is dit jaar antwoord Willemsen: “Om vijf nieuwe producten te introduceren in het retail­schap en de maatschappij te verleiden ze te kopen. We zitten al op twee.”