Projecten met Impact
Fairtrade's Theory of Change komt tot leven in een interactief format
Om de focus, resultaten en impact van hun werk duidelijk te illustreren, heeft Fairtrade haar Theory of Change (ToC) bijgewerkt na een grondige beoordeling van de impact. De ToC legt uit hoe de interventies de Fairtrade boeren en arbeiders ten goede komen. Fairtrade wilde deze ToC op een boeiende en eenvoudige manier communiceren met hun stakeholders.
Duurzame landbouw met toekomst voor jonge boeren
Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) organiseerde een werkbezoek met Lukas Visek van het Kabinet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Voor deze bijeenkomst hebben wij een boekwerk samengesteld waarin de jongerenvertegenwoordigers hun visie geven op de kansen en uitdagingen van de Europese Green Deal voor de Nederlandse land- en tuinbouw.
Livegang campagne Rookvrije Start
Het percentage vrouwen dat rookt tijdens de zwangerschap (7,7%) is de afgelopen jaren niet afgenomen. Door de risico’s en gezondheidsschade door tabaksrook, zijn er kinderen die hun dromen letterlijk in rook zien opgaan. Daar moet verandering in komen. In februari lanceerde Rookvrije Start de campagne #zorgvooreenrookvrijestart, gericht op alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zwangerschap en het opgroeiende kind. Wij hielpen het Trimbos Instituut met de opzet en uitvoer van deze bijzondere campagne. De boodschap is helder: zorgverleners kunnen het verschil maken voor een rookvrije start voor ieder kind.
Maatschappelijk Café over het vaccinatiestelsel
In samenwerking met HollandBio organiseerde wij onlangs het Maatschappelijk Café over de kansen voor een efficiënter vaccinatiebeleid. Het evenement bracht verschillende experts uit de vaccinatie-industrie samen om te praten over de uitdagingen en mogelijkheden van het huidige vaccinatiebeleid. Tijdens de bijeenkomst werden onderwerpen besproken zoals de impact van de coronapandemie op het vaccinatiebeleid, de rol van de overheid en het bedrijfsleven bij het stimuleren van innovatie en de rol van vaccinatie in de toekomst. Het Maatschappelijk Café bood een platform voor discussie en samenwerking tussen verschillende partijen en was een succesvolle stap in de richting van een efficiënter vaccinatiebeleid. Benieuwd naar de stellingen van het debat met de uitkomsten? Deze zijn terug te vinden in het verslag.
Goedkeuring van meelworm ingrediënten als novel food
Ynsect NL kweekt en verwerkt een specifiek soort van larven tot ingrediënten voor humane consumptie. We hebben Ynsect NL ondersteund met de novel food procedure voor vier ingrediënten van de kleine meelworm (lesser mealworm). Door de markttoelating van de lesser mealworm als novel food is er een nieuwe duurzame eiwitbron beschikbaar dat bijdraagt aan de eiwittransitie.
Naar een verbeterde samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen
Het ministerie van VWS heeft ons gevraagd te ondersteunen bij de communicatie over de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). In opdracht van het ministerie van VWS organiseren wij daarom een informatiecampagne. Het motto van de campagne is: ‘Elke stap telt. Samen op weg naar een verbeterde productsamenstelling in 2030’. De bijeenkomsten en de informatiecampagne (voorjaar 2022 – najaar 2023) hebben een positieve insteek, met als doel - alle - levensmiddelenproducenten te informeren over de NAPV en te enthousiasmeren ermee aan de slag te gaan.
Drukbezocht congres over biodiversiteit in gemeenten
Op 14 februari organiseerde Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel een congres over biodiversiteit in de bebouwde omgeving, specifiek voor gemeenten. Meer dan 200 gemeenten en andere organisaties namen deel. Centraal stond de problematiek rondom biodiversiteitsverlies in Nederland en de ambities van het Deltaplan om deze negatieve trend te keren. Wij zijn sinds 2019 het programmabureau voor de stichting en werken samen met boeren, particulieren, onderzoekers, bedrijven en overheden aan het herstel van de biodiversiteit in Nederland.
Duurzamer vastgoed in Zuid-Holland
Wij werken als duurzaamheidscoach bij het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed van de Provincie Zuid-Holland. Een traject van de lange adem, waarin we bestuurders van bijvoorbeeld scholen, zorginstellingen of musea helpen bij het verduurzamen van hun gebouwen. Door maatwerk te bieden bij de advisering over hun gebouwen, maar ook praktische hulp om maatregelen tot uitvoering te brengen. In februari zijn we begonnen met de tweede ronde waarbij weer 100 nieuwe plekken zijn vrijgekomen. Zo helpen we eigenaren van kinderopvang tot religieuze instellingen.